Att vara jourhem innebär att en katt i väntan på sitt föralltidhem bor hos dig. Du sköter den då som om den vore din egen katt. Kraven på engagemang från jourhemmen varierar, då vi får in allt från tama till förvildade katter. De förvildade katterna behöver massor av tid och tålamod för att förstå sig på människor.
Det är jourhemmets främsta uppgift att socialisera och pyssla om individerna som bor där. En viss kattvana kan vara en fördel, men detta är inget krav då vi hjälps åt inom föreningen med stöttning och råd.
Det är även jourhemmets uppgift att lära känna katten och dess behov, samt förmedla detta till föreningen med bilder och presentation till jourhemsansvarig. Nära samarbete mellan föreningen och jourhemmet ska leda till lyckade och passande adoptionshem.
Föreningen står för samtliga kostnader som veterinärvård och transporter. Mat, sand, leksaker, bäddar och klösträd håller föreningen med.
Beroende på omständigheter och jourhemskatt så hålls de generellt som en del i familjen eller har ett eget rum i bostaden. Jourhemskatter får under inga omständigheter gå ut, då det är alldeles för stor risk att de kommer bort eller skadas. Var noga med fönster och dörrar – katter tar sig igenom mycket mindre springor än vad man tror, särskilt när de är rädda! Förbjudet att vädra om än så lite eller att glömma dörrar. Det tar tid att fånga in förrymda jourhemskatter.
Katt med datum bokat. Ofta är en katt tingad och ska hämtas efter 1-2 veckor eller efter sista veterinärbesöket då behövs jourhem så att vi kan ta in nästa katt i kön. Är det intressant så tar vi tacksamt emot intresseanmälan. Dessa katter är ofta tama, sociala och behöver bara omsorg under kort tid.
I uppgifterna som jourhem ingår även att ta emot potentiella adoptionsfamiljer på besök för att presentera katten/katterna.
Som jourhem tillhör man en jourhemsgrupp där vi delar med oss av erfarenheter och information. Som jourhem förbinder man sig att lämna månadsrapport digitalt via ett enkelt formulär som är snabbt och enkelt att fylla i på mobilen.